Sök evenemang

Ti On To Fre
16171819202122
23242526272829
30123456
78910111213

Future Delay

Evenemanget har redan ägt rum.
Helsinki Contemporarys vårsäsong avslutas med den multimediala utställningen Future Delay, kuraterad av Amanda Schmitt som är verksam i New York. Utställningen genomförs i samarbete med Finlands kulturinstitut i New York och består av nya verk av Madeline Hollander, Pearla Pigao och Hans Rosenström. Verken är gjorda till utställningen.

Utgångspunkten för Future Delay är kuratorn Amanda Schmitts forskning kring de teorier som videokonstens pionjärer Paul Ryan och Erkki Kurenniemi för några decennier sedan utvecklade på var sida om Atlanten. Båda ägnade sin karriär åt att studera kybernetik och söka odödlighetens potential. Konstnärerna på Future Delay inordnar sig i detta kontinuum av mänsklig och teknologisk växelverkan och använder sig på varierande sätt av rörlig bild, ljud, performance och installation. Utställningen frågar sig om betraktaren påverkar verket eller om verket reagerar på betraktaren – skapar människan maskinell framtid eller är det maskinerna som till slut formar vår värld?

Schmitt har bjudit in tre konstnärer till utställningen. Hans Rosenström, som representeras av Helsinki Contemporary och arbetar i Stockholm, gör en ny ljudinstallation till Future Delay. Den amerikanska koreografen Madeline Hollander arbetar med performance och rörlig bild – hon har också bjudits in till vårens Whitney Biennial i New York, den viktigaste mönstringen av amerikansk samtidskonst. Den norska konstnären Pearla Pigao är intresserad av förhållandet mellan ljud och materie: på utställningen visas ljudande textilverk som inbjuder publiken att delta. Hollanders och Pigaos verk visas nu för första gången i Finland.

Utställningen Future Delay möjliggörs av två stödprogram: Helsinki Contemporarys program HC Guest Curator och Finlands kulturinstituts (New York) program MOBIUS Fellowship. Samarbetet inleddes i mars 2018 då Schmitt för första gången besökte Helsingfors där hon bekantade sig med lokala konstaktörer och höll en föreläsning och en screening på teater Orion. HIAP – Helsinki International Artist Program stöder utställningen och möjliggör Madeline Hollanders vistelse på ett konstnärsresidens i juni 2019.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsinki Contemporary
Bulevarden 10
00120 Helsingfors
09-278 5301
Arrangör
Helsinki Contemporary
Bulevarden 10
00170 Helsingfors
+358 9 278 5301

Mest visade

Våra tips