Sök evenemang

Ti On To Fre
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

Sanna Kannisto

Evenemanget har redan ägt rum.
Vernissage 4.4 kl. 17–19.

Sanna Kannistos separatutställning Observing Eye består av foto- och videoverk från de tre senaste åren. Kannistos karakteristiska fågelbilder kompletteras nu med video och fotocollage som kastar nytt ljus över utgångspunkterna för hennes arbete samtidigt som de lyfter fram också bl.a. ekologiska aspekter.

Utmärkande för Sanna Kannistos arbete är den metod med vilken hon avskiljer djuret från dess ursprungliga kontext och bygger en fotograferingssituation i en fältstudio: det fotograferade objektet kommer därmed att ses i en artificiell miljö. Det centrala i både processen och de slutliga verken är blicken: konstnären tittar aktivt på fågeln, fågeln tittar tillbaka. Denna växelverkan upprepas i galleriet där vi via verken kommer ovanligt nära fåglar som vi normalt kanske bara hör sjunga i fjärran.

Videoinstallationen består av fem videor, en 10-kanalig ljudvärld och en stor svartvit landskapsbild. Det tidsliga och fåglarnas rörelser och sång spelar huvudrollen i installationen. Fåglarna flyger omkring, pickar, stannar upp för en stund, tittar rakt mot kameran och flyger ibland utanför bildfältet. Videorna visas parallellt, simultant, så att den rytm och den ljudvärld som fåglarna frambringar med sina rörelser skapar ständig förändring. Landskapsbilden i videoverkens fond tillför installationen dels en distanserande, dels en nostalgisk och melankolisk, kanske rentav sagolik stämning.

Collagen kombinerar och drar paralleller mellan bilder, texter och diagram kring naturforskning, forskningsstationer, landskap, fågel- och miljöskydd och olika hotbilder. Här visar sig Kannistos långsiktiga arbete som ligger till grund för hennes verk: hon fotograferar för att minnas, samlar olika typer av bildmaterial, tidningsurklipp och gamla negativ. Att i form av konstverk lyfta fram ekologiska frågor – exempelvis de krympande fågel- och insektbestånden – upplever Kannisto just nu som en viktig uppgift.

Sanna Kannistos produktion inordnar sig i flera traditioner: såväl vetenskaplig illustration, iscensatt fotografi som stilleben. Det som gör hennes verk så fängslande är att hon arbetar i så nära kontakt med det hon avbildar: naturrelationen, sättet att se och uppleva naturen, spelar en central roll för det konstnärliga uttrycket, och även samarbetet med forskare bildar en viktig del av den konstnärliga processen. Kannisto räds inte heller att visa skönhet utan ser den som en kraft med stort genomslag – det som förmår påverka våra känslor kan också förändra vårt beteende.

Verken på utställningen Observing Eye har Kannisto arbetat med i Finland, Italien, Tyskland och i Bajkal i Ryssland.

Sanna Kannisto (f. 1974, Tavastehus) tilldelades statens fotokonstpris 2015. Kannistos verk ingår i ett flertal betydande museisamlingar såsom Centre Pompidou, Paris; Fotomuseum Winterthur, Schweiz; Statoil Art Collection, Norge; Museet för nutidskonst Kiasma, Helsingfors. Utställningen är Kannistos tredje separatutställning på Helsinki Contemporary. I vår har Kannisto en bred separatutställning på fotocentret Centro de la Image i Lima, Peru och på sommaren deltar hon i en grupputställning med finsk samtidskonst på Busan Museum of Art i Sydkorea.

Vi tackar Suomen Kulttuurirahasto för dess stöd till utställningen.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsinki Contemporary
Bulevarden 10
00120 Helsingfors
09-278 5301

Mest visade

Våra tips