Sök evenemang

Ti On To Fre
23242526272829
30123456
78910111213
14151617181920

Heidi Lampenius

Evenemanget har redan ägt rum.
Wavelengths. Målningar.

I mars har Helsinki Contemporary glädjen att visa Heidi Lampenius separatutställning Wavelengths. Utställningens namn refererar till till tanken att allt vi upplever har en våglängd. De nya verken har fötts ur observationer av tid och plats i förhållande till naturen.

I Wavelengths-målningarna träder en osynlig energi, en våglängd, fram på duken i form av kompositioner och flimmer i klara färger. Lampenius fortsätter också att behandla konsthistoriska motiv, den här gången i form av blomsterstilleben kring temat nature morte. Genom att låta färger absorberas och sedan tvätta och avlägsna dem skapar hon en identifierbar koppling till sin tidigare produktion.

Lampenius har under de senaste åren arbetat i stiftelsen Pro Artibus konstnärsresidens Villa Snäcksund i Ekenäs. Där fick det omgivande landskapet henne att stanna upp och reflektera över miljön och dess väsen, förnimma dem på ett nytt sätt: via det osynliga. Lampenius närmar sig sitt motiv dels genom att studera och läsa matematiska och fysikaliska teorier som hon relaterar till omgivningen, tiden och existensen, dels genom att måla det landskap hon känner och upplever. ”De här målningarna berättar således om tid och våglängder, som allting består av. Jag rör mig bland immateriella ting, men samtidigt bildar naturen väldigt konkret min utgångspunkt. Liksom verkens namn och kolorit förtäljer handlar det om mycket enkla och jordnära ting”, berättar konstnären.

För Lampenius är måleriet sätt att undersöka och förstå. Hon hanterar landskap genom att skaka av sig traditioner: snarare än att upprepa igenkännbara drag hos en plats synliggör hon tecken på den osynliga verkligheten – flimmer, ljud- och ljusvågor, koder fördolda i naturen, oändliga mängder dold information. I sina målningar står hon i resonans med landskapet. Den osynliga energin konkretiseras exempelvis i det glödröda verket Vulcano som bygger på tankar kring Gaussfördelningen (normalfördelningen) och kraften i jorden. Målningarna på ogrunderad duk tycks sväva på mikro- och makronivå som eteriska men samtidigt optiskt flimrande starka yttringar av den energi som omger oss.

I konsthistoriska referenser har Lampenius övergått från de tidigare kranium- och handmotiven till blomsterstilleben som vittnar om våra försök att fjättra naturen. Via välbekanta, återkommande motiv och symboler frigörs någonting nytt som i sin konkretion leder betraktaren mot abstraktionerna.

Heidi Lampenius (f. 1977) utexaminerades från Bildkonstakademin 2011. Hennes första separatutställning på Helsinki Contemporary visades 2016. För närvarande deltar hon i utställningsserien Beröring som startade hösten 2018 på konstmuseet Aine i Torneå och nu visas på Seinäjoki konsthall till och med den 28 april för att slutligen i maj visas på galleri Sinne i Helsingfors. Hennes verk har visats bl.a. i Sverige, Italien och Singapore och visas senare i vår på galleri Berg Contemporary i Island. Lampenius är stiftelsen Pro Artibus stipendiat och hon bor och arbetar i Villa Snäcksund till slutet av året.

Ett särskilt tack till Taike, Konstsamfundet och Kulturfonden för deras stöd till konstnärens arbete.

I samband med utställningen Wavelengths publiceras en bok som presenteras Heidi Lampenius konstnärliga produktion. Utgivare är Pro Artibus. Boksläppet med diskussion ordnas på galleriet den 13 mars klockan 17.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsinki Contemporary
Bulevarden 10
00120 Helsingfors
09-278 5301

Mest visade

Våra tips