Sök evenemang

Ti On To Fre
22232425262728
2930311234
567891011
12131415161718

Rädslan

Evenemanget har redan ägt rum.
Vad är stadsborna rädda för? Hur kan man bli fri från rädslor? På Helsingfors stadsmuseum, Alexandersgatan 16, har du möjlighet att möta dina rädslor 9.11.2018–31.3.2019, när utställningen Rädslan öppnas på museets fjärde våning.

Alla är rädda för något – höjder, våld eller ensamhet. Rädslan är en förutsättning att klara sig vid liv, ett fysiologiskt tillstånd, men den begränsar också livet och skapar en allmän osäkerhetskänsla. Det händer också att man avsiktligt underblåser rädslor. Den 9 november erövras den fjärde våningen på museet av helheten Rädslan, om rädslor och att vara rädd. Där kan besökarna möta sina rädslor och känna vad rädslan betyder för andra.

Stadsborna blev år 2017 tillfrågade vad de är rädda för. Svaren visade att rädslor är anknutna till exempel till framtiden, ökad olikvärdighet samt ens egen eller en anhörigs sjukdom och död. Därutöver frågade man stadsborna hösten 2018 hurdan hatretorik de hade stött på. Man har använt sig av svaren vid planering och genomförande av Rädslan.

Konceptet för lokalen på museets fjärde våning omfattar att utvidga uppfattningen om museum med känsloväckande innehåll såsom utställningar eller evenemang eller – som är fallet med utställningen Rädslan – upplevelser eller erfarenheter.

”Rädslan är ett koncept i likhet med escape room som bygger på rädslor som har samlats in från stadsbor och som lever i tiden”, berättar producenten av utställningen Sauli Seppälä. ”Lokalen i sig har byggts upp till en trång och dunkel labyrint med en distansskapande, förvirrande och stundvis även hotande stämning. Man kan stöta på överraskande ting.”

När besökarna kommer till den fjärde våningen ska de underteckna en ansvarsfrihetsklausul, eftersom de i lokalen kan stöta på till exempel trånga utrymmen, kraftiga ljud eller vulgärt och provocerande språk.

”Avsikten med utställningen är att behandla rädslor och bli fri från dem. Besökarna har även möjlighet att skriva bort sina rädslor i utställningslokalen”, fortsätter Seppälä.

Scenograf Kristian Palmu står för lokal-, ljud- och ljusplaneringen för Rädslan. Som en del av Rädslan visas även verket Amygdala av konstnären Eleonora Hagström.

Under hösten och vintern ordnar man på museet även evenemang kring temat rädslor. Det första av dessa är evenemanget Hämärän rajamailla (Skymningszonen) den 23 november, som genomförs i samarbete med filmfestivalen Night Visions och After Dark Helsinki. Den 10 januari är det dags för Vetenskapens natt, då man på museet kan möta sina rädslor ur ett mera vetenskapligt perspektiv.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsingfors stadsmuseum
Alexandersgatan 16
00170 Helsingfors
Biljetter
Fritt inträde

Mest visade

Våra tips