Sök evenemang

Ti On To Fre
17181920212223
24252627282930
1234567
891011121314

Barnevenemang

Markus Renvall

Evenemanget har redan ägt rum.
Sagor och berättelser. En extremt slumpartad mediainstallation.

Markus Renvall samarbetar. Han vill locka med folk i sitt arbete, för alla kan göra konst och alla har en berättelse att skildra. Han är kritisk mot det fabriksframställda, som inte tillåter att produkter förbättras av användaren. Han söker sig till handgjorda lösningar som går att förända utifrån de behov som uppstår. Ifall en produkt är perfekt så är den också ointressant för Renvall.

Utställningen Sagor och berättelser är en rik helhet. Utställningen består av ytterst slumpmässiga dansföreställningar i olika stadsmiljöer, filmade med diverse kameror och hjälpmedel, bl.a. ett stativ för två kameror konstruerat av Renvall. Bildmaterialet har senare redigerats, så att detaljer försvinner in i varandra och en ny verklighet uppstår. En ytterligare förstärkare av stämningen är Renvalls musik. Det lönar sig att stanna upp och betrakta den överväldigande mängden information. Markus Renvall jämför sin installation med entropi. Begreppet kan förklaras med ett stökigt rum. Rummets entropi är antalet sätt man kan ställa saker för att uppnå en viss disharmoni. Svårigheten att förstå begreppet entropi beror ofta på oklarheten angående begreppet ordning och harmoni.

Till utställningen hör även en interaktiv installation i fönstret, som varierar beroende på dygnets tidspunkt.

Markus Renvalls CV är lång. Utmärkande är dock hans många projekt i samarbete med olika samhällsgrupper, så som barn, ungdomar och handikappade. Ett av hans kanske största projekt är Rotho, konst för unga män som toppar statistiken för självmord. Markus Renvalls engagemang bland samhällsgrupper tar utgångspunkt i egna erfarenheter, speciellt under en svår ungdomstid.

Nu vill han hjälpa så många som möjligt för att få en positiv infallsvinkel till livet. Istället för att sköta problem borde man jobba för att undvika att problemen uppstår. Hans projekt vill fresta publiken att delta. Tanken är att: vem som helst kan göra det samma hemma, för dethär är konst som är lekfullt och engagerande!
Text: Rita Leppiniemi

Tack till:
Centret för konstfrämjande
Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK / Tuuli Penttinen-Lampisuo
Centralen för främjande av visuell konst VISEK

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
MUU-galleriet
Lönnrotsgatan 33
00180 Helsingfors
09-625 972

Mest visade

Våra tips