Sök evenemang

Ti On To Fre
17181920212223
24252627282930
1234567
891011121314

Barnevenemang

Milla Vaahtera

Evenemanget har redan ägt rum.
Arvostele
Arvostelujen keskiarvo : 0/5 (0 ääntä)

Designmuseet öppnar helsingforsbördiga möbeldesigner och konstnär Milla Vaahteras (f. 1981) utställning under Helsinki Design Week. Utställningen Dialog består av mobiler och stabiler, framställda av fritt blåst glas och handbearbetad mässing. De luftiga verken återuppväcker mobiltraditionen, som kom till på 1930-talet. Via mobilerna studerar Vaahtera människans relation till sin egen kropp och sexualitet.

I slutet av år 2017 anordnade Designmuseets företagsnätverk Design Club en Open Call, i syfte att söka nya rumsinstallationer till Designmuseets Galleri. På det internationella uppropet svarade 52 enskilda designers eller grupper. Utställningens jury fastnade för Milla Vaahteras verk Dialog. Installationen fascinerade juryn med dess intuitiva anslag, resultatet av samarbetet, en nytolkning av mobilen samt dess nyskapande visualitet.

Vaahtera påbörjade framställningen av serien i maj 2018 tillsammans med glasblåsarna Paula Pääkkönen, Sani Lappalainen, Pauli Vähäsarja, Henni Eliala och Jonas Paajanen vid Nuutajärvi. För metalldelarnas utformning svarade silversmed Kirsi Kokkonen tillsammans med Vaahtera. Arbetsmetoden byggde på dialog och intuition.

Via arbetet och verken ville Vaahtera blåsa nytt liv i den finska glasblåsartraditionen, som utställningen tar en kraftig ställning för. ”Det finska glaset är inte bara en historisk upprepning, utan det är möjligt att ge det ny röst och klang. Glasframställningen i Finland har upplevt hårda tider. Nu är det dags att åtgärda saken, att förnya traditionen och lyfta fram hantverket till en ny trend”, säger Vaahtera.

Vaahtera är till sin bakgrund en formgivare som har rört sig smidigt på möbeldesignens fält, styrd av kreativitet och konstnärlighet. I sitt arbete kombinerar Vaahtera sexualitet med graffitti, pop-konstens estetik med känslighet. Om sin egen arbetsprocess konstaterar Vaahtera: Design är vanligtvis oerhört kontrollerad, men i mitt arbete knäcker jag den här koden. Utställningens verk har kommit till genom försök, misstag och sammanträffanden.”Milla Vaahtera är född år 1981 och en helsingforsbördig möbeldesigner och konstnär.

I sitt konstnärliga arbete granskar Vaahtera t.ex. kroppslighet, sexualitet och hur rummet tas i besittning. Hennes material varierar från trä och skumgummi till glas och metall.

Vaahtera har fungerat som föreläsare fr.o.m. år 2010 t.ex. vid Lahtis designinstitut, HEO, (Helsingfors evangeliska institut) och Aalto-universitetet.

Vaahtera examinerades som konstmagister 2010 från Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur, där hon studerade möbeldesign. Hon tog sin kandidatexamen vid Lahtis designinstituts utbildningsprogram för möbeldesign 2008.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Designmuseet
Högbergsgatan 23
00130 Helsingfors
+358 9 622 0540

Mest visade

Våra tips