Sök evenemang

Ti On To Fre
17181920212223
24252627282930
1234567
891011121314

Barnevenemang

Ulla Jokisalo

Evenemanget har redan ägt rum.
Ulla Jokisalos (f. 1955) utställning Föreställningar om frihet öppnar perspektiv på konstnärens strävanden att utöva konstnärsfrihet. Jokisalo har ur HAM:s samlingar valt ut sex av sina verk från 1983–2001 som utgångspunkt för utställningen. Föreställningar om frihet är inte en retrospektiv framställning av hennes produktion, i stället har ambitionen varit att skapa en helt ny konstnärlig helhet som bygger på en dialog mellan de verk som gjorts för utställningen och dem som ingår i samlingen.

Jokisalos sätt att arbeta karakteriseras av narrativitet. Varje verkhelhet på utställningen är en fristående, rubricerad berättelse. Också titlarna på de enskilda verken belyser utställningens tematik, som i de här verken kommer fram i form av paradoxer, något som är typiskt för Jokisalo. Verken är gjorda i varierande tekniker och konstnären håller sig inte till någon viss genre i sitt uttryck.

Även om det har skett många förändringar i mitt uttryck under årens lopp gör jag fortfarande mina utställningar konceptuellt och med litterära impulser som inspiration. Min konstnärliga ambition är att varje utställning ska vara helhetsverk som utgör ett sammanhängande narrativ, säger Ulla Jokisalo.

Jokisalo har till sin samling Flâneurs forever gjort 15 nya, enskilda verk i utskuret papper. Verkens bildmaterial är franska modekataloger från övergången mellan 1950- och 1960-talet och djurbilder från samma tid som konstnären samlat på. I varje verk i samlingen möter vi en urban vandrare, en flanör eller också en flanös, som förverkligar sitt eget inre väsen, och sitt sinnes utanförskap.

Av verken i utställningens vitriner bygger kollaget Igelkotten och räven fritt på en essä av idéhistorikern Isaiah Berlin och hans kända slutsats att tänkare till sin karaktär antingen är igelkottar eller rävar. Verket som har gestaltats och versionerats med konstnärens frihet var under arbete redan 2015 tills det slutligen blev färdigt som ett slags lekfull metafor om fotografiets förhållande till den synliga verkligheten.

Resebilder från Paris från 2000-2017, med titeln We Will Always Have Paris…, syftar framför allt på konstnärens egen naturliga eskapism och hennes sätt att ända sedan ungdomen lokalisera sin frihetslängtan till just Paris. Konstnärens idealistiska sinne och romantiska ögon ser skönhet också på sådana ställen där andra inte ens lägger märke till den.

De materiella verken i blandteknik i Vandringsberättelser utgör en fortsättning på robinsonaden i konstnärens produktion. Seriens verk återuppbygger fortskaffningsmedlen för sådana som havererat under sina livsvandringar. Det första av de här så kallade benverken, Lära sig stå på egna ben blev färdigt 2001 och ingår nu i utställningen som ett verk ur konstmuseets samling.

Ulla Jokisalo – Föreställningar om frihet / HAM Helsingfors konstmuseum 10.8.2018-27.1.2019

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsingfors konstmuseum HAM
Södra Järnvägsgatan 8
00100 Helsingfors
Biljetter
Fritt inträde

Mest visade

Våra tips