Sök evenemang

Ti On To Fre
22232425262728
293012345
6789101112
13141516171819

Don Quijote

Evenemanget har redan ägt rum.
Under Spaniens heta sol

Don Quijote som hör till de betydande verken inom den klassiska baletten för tittarna till en spansk by, till dess värme och dess temperamentsfulla människor. Nationalbalettens ståtliga visualisering, verkets virtuosa nummer och roliga fartfyllda vändningar fängslar publiken gång på gång – inget under att det alltid är utsålt då Don Quijote står på programmet!

Cervantes klassiker inspirerar till dans

Spanjoren Miguel de Cervantes roman Don Quijote från år 1605 hör till världslitteraturens stora klassiker. Verket är fullt av berättelser som väl kan berättas med dans och som inspirerat koreografer alltsedan 1700-talet. Den föreliggande versionen bygger på Marius Petipas koreografi från S:t Petersburg i slutet av 1800-talet. Den koncentrerar sig på en berättelse i romanen där den ljuva Kitri och hennes fattige älskare Basilio vill gifta sig men behöver hjälp av Don Quijote, riddaren av den sorgliga skepnaden, och dennes kortväxte betjänt Sancho Panza.

Åldersrekommendation över 7 år.

Handlingen

Kitri ja Basilio bor i La Mancha och är förälskade i varandra. Kitris far Lorenzo vill gifta bort sin dotter till den förmögne Camacho och inte till den fattige Basilio. På sin resa land och rike runt kommer Don Quijote och Sancho Panza till Kitris hemby och Don Quijote tror att Kitri är Dulcinea som han dyrkar. Don Quijote besluter sig för att stanna i byn för att hjälpa flickan.

Basilio och Kitri flyr till ett zigenarläger där förföljarna hittar dem. Men de lyckas ta till flykten. Däremellan kämpar den förvirrade Don Quijote med väderkvarnar och ser syner om Dulcinea som bor i dryadernas kungarike.

Lorenzo och Camacho kommer igen Kitri och Basilio på spåren. Nu skall Kitri tvingas att gifta sig med Camacho, men då sårar sig Basilio dödligt med en rakkniv. Kitri vet nog att Basilio inte är döende på riktigt och hon ber Don Quijote övertala fadern att låta de unga gifta sig nu då brudgummen står inför döden. Då Lorenzo givit sitt löfte, hoppar Basilio upp och avslöjar att det bara var fråga om en skickligt utförd bluff. Kitri och Basilio firar bröllop och Don Quijote ser syner om Dulcinea, som för honom ut på nya äventyr.

2 H 40 MIN
2 PAUSER (30 MIN)

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Finlands nationalopera och -balett, huvudscenen
Helsingegatan 58
00251 Helsingfors
(09) 4030 21
Biljetter
15-99 €
Arrangör
Finlands nationalopera och -balett

Mest visade

Våra tips