Sök evenemang

Ti On To Fre
15161718192021
22232425262728
293012345
6789101112

Roland Persson

Evenemanget har redan ägt rum.
Den 6–29 april visar Helsinki Contemporary den svenske skulptören Roland Perssons separatutställning Flora & Fauna (and some drawings, too). Persson är känd särskilt för sina skulpturer – däribland många offentliga – som han gjuter i silikon av riktiga växter och uppstoppade djur. I skulpturinstallationerna förs en kamp mellan tillväxt och förfall: ur det kullvälta badkaret i Mouth of Medusa rinner en hel flora ut i galleriet, i Intimate Distance tränger sig den enorma kaktusens trådar genom vad som helst.

I utställningen ingår också en serie stora teckningar med växtmotiv, tecknade enligt den naturvetenskapliga framställningens tradition. Otaliga punkter av tusch skapar sakteligen en bild på det genomskinliga, vaxlika papperet, liksom en tatuering på huden. Trots att den meditativa tekniken i teckningarna fungerar som en motvikt till skulpturernas fysiska tyngd menar Persson att han i sitt arbete alltid utgår från just teckningar. De är ett slags bokstäver till skulpturerna: förklaringar av det vi inte kan förklara.

I sitt konstnärliga arbete studerar Persson våra ofta bestämda uppfattningar om och förväntningar på naturen och vårt sätt att beskriva och förstå naturen i relation till känslor, rädslor, politik, sexualitet och döden. Hans verk kan därför ses som representationer snarare av människans villkor än av naturen.

”Det kan låta konstigt, men det här sättet att närma sig naturen som någonting onaturligt – på grund av silikonet – och använda olika hypoteser om naturen som ett slags enorm lekpark gör det möjligt att också närma sig någonting icke-verbalt, någonting mystiskt och ytterst väsentligt”, berättar Persson.

Utställningen Flora & Fauna (and some drawings, too) leker med betraktarens förväntningar och uppfattningar som den samtidigt också vill rubba. Verken ledsagar oss in i en utopistisk, absurd verklighet som samtidigt ändå är vardaglig och igenkännbar. Silikonskulpturerna reproducerar verkligheten extremt exakt, men på grund av materialet ändå som någonting patetiskt och dråpligt. För vår blick öppnas en vrickad verklighet som, fjärmad från sitt original, framträder som rentav sannare än detta original, som en samtidigt autentisk och personlig verklighet.


Roland Persson (f. 1963) bor och arbetar i Stockholm. På Helsinki Contemporary sågs hans verk första gången på utställningen Animal Farm hösten 2016. Den här utställningen är hans första soloframträdande på galleriet. Perssons verk har visats på utställningar i Norden och andra europeiska länder inklusive Ryssland samt i Asien. I Finland sågs hans verk också på en gemensam utställning tillsammans med Andreas Eriksson på Amos Andersons konstmuseum 2012. I Sverige har Persson gjort talrika offentliga konstverk, exempelvis Untitled i Umedalens skulpturpark samt, som det nyaste, Rinnande mönster i centrum av Örebro. I Finland ingår Perssons verk i Amos Andersons konstmuseums och Saastamoinenstiftelsens samlingar. Därtill ingår hans verk i talrika utländska samlingar.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsinki Contemporary
Bulevarden 10
00120 Helsingfors
09-278 5301

Mest visade

Våra tips