Sök evenemang

Ti On To Fre
17181920212223
24252627282930
31123456
78910111213

Markku Keränen

Evenemanget har redan ägt rum.
Arvostele
Arvostelujen keskiarvo : 0/5 (0 ääntä)

Markku Keränens retrospektiva utställning visar denna skickliga temperamålares verk från 1970-talet fram till våra dagar.

Markku Keränens (f. 1945) färgmättade målningar har fascinerat konstpubliken redan i fyra decenniers tid. Ett femtiotal verk ur hans produktion från sjuttiotalet till våra dagar kan ses på Helsingfors Konsthall.

Keränen lyckas genom möten och kollisioner skapa ständigt föränderliga spänningar och rörelse på målarduken, ett särdrag som präglat hela hans produktion. Hans konstnärliga uttryck har förtätats efterhand som den tidiga produktionens människogestalter småningom införlivats i den abstrakta väven; de förstulna beröringarna och gestalterna som vandrade hand i hand – typiska inslag i Keränens tidiga produktion – förvandlades först till kedjelika kolonner för att slutligen reduceras till färgcirklar.

Utställningens tidigaste verk visar intensiva, stämningsmässigt välbekanta scener ur vårt dagliga liv. Det vilsamma, löftesrika verket Dans (1976) visas nu för andra gången på Konsthallen; första gången var på finska konstnärers årsutställning 1977.

Trots att de identifierbara människogestalterna försvann från Keränens målningar under det nya millenniet kan man skönja dans också i de stora, kedjelika målningarna. I det ornamentlika mycelets detaljer går det fortfarande att upptäcka organiskt sammanflätade människogestalter.

I de senaste verken skapar nyansernas och kompositionens magi åter ett nytt slags rörelse. 2010-talets förtätade uttryck med färggranna klot skapade till en början spänningsfyllda vibrationer på duken. I den nyaste serien Sommarbonus (2017) har kloten getts större utrymme varvid de tycks sväva på duken.

I Keränens seriellt gjorda verk framskrider ordningens och lekfullhetens spel i maklig takt, målning för målning. Genom att måla flera versioner av ett och samma motiv får han möjlighet att fördjupa sig i motivet och göra en systematisk skärskådan av kulörerna.

Liksom så många andra verkserier har även Sommarbonus blivit till på Karlö i Norra Österbotten där Keränen har haft en sommarateljé allt sedan 1970-talet. Vintertid arbetar han i Esbo. Fastän de tidiga verkens Karlölandskap har försvunnit från de nyare verken är det nordliga ljuset och dess schatteringar alltjämt skönjbara. Temperamåleriets traditionsrika teknik tillför koloriten större klarhet.

På Konsthallen visas också Georg Grotenfelts video Markku Keränen på Karlö (2018). I samband med utställningen publiceras dessutom en bok som presenterade Keränens produktion. Boken är rikligt illustrerad, och Keränens konstnärliga bana tecknas av professor emeritus Altti Kuusamo.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsingfors Konsthall
Nervandersgatan 3
00100 Helsingfors
09-454 2060
Biljetter
12 € / 8 € / Museikort / under 18 år fritt inträde

Mest visade

Våra tips