Sök evenemang

Ti On To Fre
18192021222324
25262728293031
1234567
891011121314

Astrid Svangren och Jaan Toomik

Evenemanget har redan ägt rum.
Vernissage on 7.3 kl. 18–20.


Astrid Svangren (född 1972 i Göteborg, bor i Köpenhamn och Oxford) är känd både i Skandinavien och internationellt som en målare med ett både inåtvänt och vidöppet förhållningssätt till sitt medium. Detta är hennes första möte med publiken i Finland. På ett sätt påbörjar hon ett nytt universum från en ny nollpunkt varje gång hon ställer ut, men samtidigt beskriver alla hennes verk det egna jagets utveckling. Kanske är måleriet en scen som ska bestigas snarare än ett fält som ska utvidgas, tycks verken säga. Kanske är bästa sättet att vara utåtriktad just att vara lyhörd för det inre.

För Kohta har Svangren skapat en ny verkserie med tunna textilier, plastnät och papper som hon har behandlat med olika slags färger och vax, för att ge dem både lyster och stelhet, och sedan knycklat och vridit ihop och låtit hänga antingen från beståndsdelar i den befintliga interiören (efter att ha målat väggarna gula) eller från ramliknande träkonstruktioner.

Den långa och sammansatta titeln – Utifrån sökande: spegling/metamorfos/det sista sköljvattnet/ett gult rum/evig rörelse/ett slags genomspolning/konstgjord färg – är i själva verket en ganska teknisk beskrivning av vad Svangren har åstadkommit under en kort arbetsvistelse i Helsingforsområdet. Hellre än att försöka bestämma om detta är måleri eller skulptur, eller om ”performance” är mer meningsfullt än ”installation” som beskrivning av det som möter oss i utställningen borde vi notera att Svangrens arbetssätt är experimentellt: hon utprovar tankar genom att tillverka och använda saker.

Det är nog också lönlöst att försöka sätta etiketterna ”konceptuell” eller ”processuell” på enskilda konstnärer, eftersom båda förhållningssätten nästan alltid förekommer samtidigt i ett livsverk eller i enskilda arbeten. De två konstnärerna som samsas om Kohtas utrymmen under denna utställningsperiod arbetar med olika saker på olika sätt. De tillhör olika kontexter, genrer och traditioner, men någonting i ”doseringen” av det på förhand uttänkta och det improviserade – liksom av det finkänsliga och det burleska – förenar dem och låter dem komplettera varandra.

Jaan Toomik (född 1961 i Tartu, bor i Tallinn) ställer ganska regelbundet ut som målare, men i samtidskonstsammanhang är han mest välkänd för sina performancebaserade videoverk, oftast dokumentation av handlingar som utförs i offentliga rum eller ute i naturen. Ett ganska nytt sådant verk finns med i utställningen. Untitled Action, 2015, låter oss se Toomik göra intrång i det naturliga kretsloppet med sin omilda behandling av en späd lönnplanta på en skogskyrkogård om hösten. Trädet berövas sina löv alldeles innan deras tid ändå vore ute.

Under de sista tio åren har Toomik också framträtt som filmskapare. Långfilmen Maastik mitme kuuga (Landskap med många månar) hade premiär 2014 i Tallinn och visades på Rotterdams filmfestival 2015. De lakoniska performance-situationerna omvandlas till en sammanhängande berättelse som motsvarar filmgenrens krav på samhällelig och psykologisk trovärdighet utan att göra avkall på den sardoniska ”magiska realism” vi har kommit att förvänta oss av honom.

De andra verk av Toomik som visas i Kohta är kortfilmer som innefattar både det episodiska och det episka och därför låter honom närma sig berättelser och bilder som står och väger mellan det existentiella och det esoteriska. Detta anses ofta vara närmast förbjudet område för den samtida bildkonsten. Men Toomik bekymrar sig knappast om sådana försök till självreglering inom fältet. Han ängslas inte över att ta sig an sådant som är hopplöst ute och ligger helt fel i tiden.

I Jaanika, 2007, tar han filmbilder av en fruktansvärt nedgången lägenhet, där det kryllar av ohyra, och tillfogar ett ljudspår som låter oss tjuvlyssna på en ung servitris när hon bekänner sig inför en församling av troende. Samma ”religiösa” tråd följs i Armulaud (Nattvarden), 2007, som belönades med Juryns särskilda omnämnande vid kortfilmsfestivalen i Oberhausen 2008. Här tillåts visserligen berättelsen bli huvudnumret, men filmen kretsar ändå kring alla detaljer Toomik har iakttagit och förvrängt – alltså egentligen perverterat – och nu vidarebefordrar till oss.


Utställningen är organiserad av Kohta. Astrid Svangrens arbeten visas med benäget tillstånd av Christian Andersen i Köpenhamn. Jaan Toomiks arbeten visas med benäget tillstånd av Temnikova & Kasela i Tallinn.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Kohta
Verkstadsgatan 2 B, bgd 7, 3.
00580 Helsingfors

Mest visade

Våra tips