Sök evenemang

Ti On To Fre
18192021222324
25262728293031
1234567
891011121314

Rauha Mäkilä

Evenemanget har redan ägt rum.
Helsinki Contemporary har glädjen att presentera Rauha Mäkiläs utställning Ring a Ring o' Roses, som visas från den 9 mars till den 1 april. Mäkilä, känd för sina färgstarka och livskraftiga målningar, behandlar i sina nya verk livet på nära håll – motiven växer fram ur vardagliga privata ögonblick. Utställningen är Mäkiläs fjärde soloframträdande på Helsinki Contemporary.

I verket August (Taro) beskådar ett barn i röda byxor världen stående på huvudet. Den preussisk blåa färgen breder ut sig som världsalltet bakom figuren. Mäkilä tolkar i sina målningar livets korta ögonblick lika rättframt som barnen kan behandla grundläggande livsfrågor i sina lekar. Utställningens namn Ring a Ring o’ Roses är hämtat från en gammal engelsk barnramsa, enligt en tolkning med rötter i en pestepidemi på 1600-talet. Ramsan påminner om barnens förmåga att på ett naturligt sätt behandla också livets svårare sidor.

”Egentligen har jag alltid på något vis behandlat frågor som är vardagliga för mig själv och som jag för närvarande upplever och genomlever, men jag har placerat dem på avstånd. När jag väljer fotografier som jag tagit i hemmiljö av mina käraste upplever jag naturligtvis att jag på något plan tar ett steg närmare”, berättar Mäkilä om utställningens teman.

Rosa, mintgrönt och neonfärgernas skimmer tilltalar Mäkilä. I de nya verken framträder flyktigheten i den lätta, luftiga penselföringen. Mäkilä låter sig vägledas av starka inre bilder. Målytorna tycks andas och framhäver ögonblickens spontanitet samtidigt som de lämnar rum för tolkningar. Gestalternas dräkter och ansiktsmasker för våra tankar till roller, behovet att fly och gömma sig. De maskerade gestalterna tittar rakt framåt, kompositionen framhäver det korta avståndet – betraktaren kan förnimma målningens ögonblick och stämning på sin egen hud. I sina studier av sin närmaste krets lyckas Mäkilä kristallisera någonting som förenar oss alla.


Rauha Mäkilä (f. 1980) utexaminerades från Bildkonstakademin 2007. Hon är känd för sina populär- och ungdomskulturellt inspirerade verkserier. Hon har tagit ställning till den mediala verkligheten med verk som fungerar som oaser mitt i nyhetsflödets obarmhärtighet. Mäkiläs verk har visats i Finland och internationellt bland annat på Munch Gallery i New York, Kemper Museum of Contemporary Art i Kansas City, EMMA – Esbo moderna konstmuseum, Galleri Thomassen i Göteborg samt Landskrona Museum i Sverige. Hennes verk ingår i ett flertal betydande samlingar, bland annat Museet för nutidskonst Kiasmas, Saastamoinenstiftelsens samt Jenny och Antti Wihuris stiftelses samlingar. Andra projekt som Mäkilä genomfört på senaste tid är bland annat WSOY:s projekt 12 klassiker, en väggmålning i Jyväskylä inom ramen för Tikkurilakoncernens muralprojekt Finland 100 samt kurateringen av utställningen De unga 2015 på Helsingfors Konsthall. Rauha Mäkilä bor och arbetar i Helsingfors.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsinki Contemporary
Bulevarden 10
00120 Helsingfors
09-278 5301

Mest visade

Våra tips