Sök evenemang

Ti On To Fre
21222324252627
28293031123
45678910
11121314151617

Tarja Ervasti

Evenemanget har redan ägt rum.
Öppning torsdag 18.1.2018 kl 17-19. Välkommen!

FÄRGMUSIK MED FRAKTIONER
–interaktiv ljuskonst inspirerad av färgmusik

Ljusinstallationen av Tarja Ervasti skapar ett musikaliskt landskap med färg och ljud. Arbetets visuella karaktär refererar till en ljusorgel – ett instrument som används för att skapa färgmusik – och horisontella lanskap.

På havet och i öknen smälter himmel och landskap ihop på avstånd; i Ervastis hem i Fiskars är horisonten dold av skogen och ersätts av spegelbilden på sjöytan. En källa till inspiration i Ervastis installation är även Mark Rothkos horisontella färgkompositioner.

Färgmusik är en konstform som baserar sig på synestesi, ett fenomen som fascinerade speciellt symbolisterna i början av 1900-talet. De använde en ljusorgel som visade projicerade färger som korresponderade till musik och ljud. Verk inspirerade av harmonier med ljud och färg komponerades av Messiaen, Stravinsky och Scriabin, och baserade sig på deras erfarenheter av synestesi. Den första färgorgeln utvecklades av Bertrand Castel på 1700-talet.

De vanligaste formerna av synestesi är kopplingen av ljud och färg, där ljudet ger en visuell reaktion, och associationen av siffror och bokstäver med färg.

Färgmusik med fraktioner baserar sig inte på harmonier mellan färg och ljud, utan istället delar Tarja Ervastis ljuskompostioner samma färgförnimmelser som Willie Budskos samtidsmusik. Verket består av sju kompositioner och ljussekvenser. Publiken kan interagera med installationen genom att välja mellan olika färgskalor via ett användargränssnitt utvecklat av Jokke Heikkilä.

Utställningen omfattar också verk från serien Ljushus (Valotalot). Ervastis ljushus med fragmentariska bilder visades första gången i Kansas 1993 och senaste gången vid Salos Konstmuseum och i Fiskars år 2009.

Tarja Ervasti är ljuskonstnär och scenografisk ljusdesigner. Hon arbetar på bred front inom rum och miljökonst. Hon använder i huvudsak ljus som material, dess rörelse, reflektioner och miljöförhållanden.

Willie Budsko är en komponist, musiker och producent från Helsingfors. Han gör ljuddesign och musik till kortfilmer och konstevenemang, samt publicerar musik bland annat som alias Reni Ryder och Portamento Boy, med flera.

Jokke Heikkilä är en ljuddesigner och lektor från Borgå. Han är verksam med olika dataprogrammeringsprojekt, samt med ljud och visuella produktioner som kombinerar teknologi och uppförande konst.

Utställningen understöds av Konestiftelsen och Centret för Konstfrämjande TAIKE.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
MUU Kabel, Kabelfabriken
Tallbergsgatan 1 C
00180 Helsingfors
09-625 972

Mest visade

Våra tips