Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678

Lastentapahtumat

Riikka Gröndahl: Absent Referent

Tapahtuma ei ole enää voimassa.
“Sanotaan, että meillä on tässä 50 eläintä. Ja me tiedetään, että tämän kauhean testin avulla me voidaan pelastaa tuhansia muita eläimiä tai ihmisiä.”

Riikka Gröndahlin näyttely Absent Referent koostuu video- ja teksti-installaatioista. Näyttelyssä nähtävät teokset syventyvät ihmisen ja eläimen väliseen suhteeseen tilanteissa, joissa eläimen asema on täysin instrumentaalinen.

Videoinstallaatio Absent Referent (2018) koostuu kahdesta erilaisesta videomateriaalista: mikrokirurgia-kurssista, jossa rottia käytetään koulutuksessa sekä ihmisistä katsomassa tätä koulutusta. Teksti-installaatio The Committee (2019) syventyy eettisiin komiteoihin. Nämä komiteat päättävät eläinten käytöstä tieteellisissä tutkimuksissa punniten eläimille aiheutettua haittaa tutkimuksesta mahdollisesti saatavan hyödyn kanssa. Näyttelyn teokset keskittyvät väkivallan ja hoivan väliseen suhteeseen. Tiedon kasaantuminen tiettyjen yksilöiden hyvinvoinnin lisäämiseksi nojaa täysin muille tehtyyn väkivaltaan, ja tämä suhde nähdään usein tarpeellisena – välttämättömänä. Toimenpiteiden, mallien sekä toimintatapojen laaja standardointi määrittelee suhteen paitsi tarpeelliseksi myös normaaliksi. Eläinkokeita tehdään, koska eläinkokeita on tehty.

Termiä absent referent (poissaoleva viittauskohde) käytetään kielitieteessä kuvaamaan merkkiä, jolla on olematon tai määrittelemätön viittauskohde, kuten sanalla tyhjyys. Eläinoikeuksista puhuttaessa absent referent -termiä on käytetty kuvaamaan tapaa, jossa eläinyksilön elämä ja kuolema ovat poissa niistä määritelmistä, jotka mahdollistavat eläimen käytön tuotteena tai instrumenttina.

Riikka Gröndahl asuu ja työskentelee Göteborgissa, Ruotsissa. Hänen dokumentaarisuuteen pohjaavat teoksensa syntyvät tutkimusjaksoista, joissa hän kerryttää elettyyn kokemukseen perustuvaa tietoa. Gröndahl tapaa ja haastattelee ihmisiä eri aloilta, ja usein hänen teoksensa ottavat moniäänisen muodon.

Taiteilijan työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Ajat
Tapahtumalaji
Paikka
Galleria Huuto
Eerikinkatu 36 / Kalevankatu 4
00151 Helsinki
09 676 330

Katsotuimmat

Våra tips