Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678

Lastentapahtumat

Maria Nuutinen: WORTH IT

Tapahtuma ei ole enää voimassa.
Työskentelyprosessini käynnistyvät usein arkisista oivalluksista ja niiden tuottamasta hämmennyksestä. Voisi sanoa, että työskentelen ymmärtääkseni elämää.

Kauneus ja sen tavoittelu, jopa äärimmäisiä keinoja käyttäen, herätti kiinnostukseni kun huomasin televisiosarjojen ihmisten alkavan muistuttaa toisiaan. Luin myös artikkelin toimittajasta, joka istahti kauneusklinikan hoitotuoliin selvittääkseen, miten hänen kasvojaan voisi parannella. Mielenkiintoista ei ollut niinkään ehdotetut hoitotoimenpiteet, vaan asiantuntijan oma ulkonäkö. Voiko oudolla tavalla kulahtaneen Barbien ulko-olemusta muistuttavan kauneuden asiantuntijan mielipiteeseen luottaa? Toisaalta myös oma arvioitikyky voi hämärtyä. Katsomme usein itseämme valokuvista hyvin kriittisesti ja näemme ’virheitä’, joihin muut ihmiset eivät kiinnitä huomiota. Oma ulkonäkö ja aiheen läheisyys voi sokeuttaa.

Ensimmäinen kauneusaiheeseen liittyvä Beauty and the Beast / Kaunotar ja Hirviö teokseni nähtiin Lappeenrannan Taidemuseossa KAAKKO18-näyttelyssä 2018. Alueellisen yhteisnäyttelyn teemana oli läheisyys. Tämän jälkeen olen jatkanut aiheen parissa valmistaen valokuvieni rekvisiitaksi koruja ja esineitä mm. tekokynsistä ja hiuslisäkkeistä. Monet valokuvien aiheet viittaavat tunnettuihin prinsessasatuihin. Ruusun uni teoksen hahmo makaa 100-vuotiaassa unessa odottaen prinssiä saapuvaksi, merenneito Ariel on menettänyt kielensä vaihtokaupassa noidan kanssa ja Tuhkimon kaulaa koristaa varpaista koottu kaulanauha. Valokuvissani satu kohtaa arkitodellisuuden. Satujen kauniit tarinankäänteet löytävät vastineensa oikeasta elämästä. Esimerkiksi Arielin tavoin oman äänensä voi kadottaa parisuhteessa ja vaikeneminen voi olla keino pitää ’prinssi’.

Nykymaailman ulkonäkö- ja mediakeskeisyys tarjoavat aikuiselle mahdollisuuden jatkaa lapsuuden prinsessaleikkejä muokkaamalla ulko-olemustaan ja tuomalla itsensä näkyväksi sosiaalisen median välityksellä. Kauneus -aiheeseen liittyy paljon mielipiteitä, näkökulmia ja stereotyyppistä ajattelua. Kauneus yhdistetään esimerkiksi onnellisuuteen ja tietyn tyyppisen ulkonäön tulkitaan ilmentävän tyhmyyttä tms. Ja haavoittuvaisimpia näille vaikutuksille ovat nuoret, joiden identiteetti on vasta muotoutumassa.

Maria Nuutinen (s.1975) on lappeenrantalainen korutaiteilija, jonka työhuone sijaitsee 2018 perustetun Taidekeskus Idän tiloissa. Nuutisen teokset syntyvät kädentaitoja ja valokuvausta hyödyntäen. Hänellä on takanaan muotoilun, korutaiteen ja viimeisimpänä Saimaan ammattikorkeakoulusta kuvataiteen YAMK opinnot. Häntä kiinnostaa ajankohtaiset ilmiöt, jotka liittyvät ihmisenä olemiseen ja käyttäytymiseen. Maria Nuutisen teoksia on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hän on valtakunnallisesti toimivan Korutaideyhdistys ry:n perustajajäsen. Tällä hetkellä hänen töitään on nähtävillä suomalaisen korutaiteen näyttelyssä CODA-museossa Apeldoornissa Hollannissa. Maria Nuutisen työskentelyä on tukenut Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö ja Taiteen edistämiskeskus.

Ajat
Tapahtumalaji
Paikka
Galleria Huuto
Eerikinkatu 36 / Kalevankatu 4
00151 Helsinki
09 676 330

Katsotuimmat

Våra tips